SWPBS traject

SWPBS traject

SWPBS werkt vanuit een gelaagde piramide, zie figuur 1.

De gedragsverwachtingen worden aangeleerd door het gewenste gedrag te modelen, het te waarderen en het ongewenste gedrag constructief te corrigeren. Dit zorgt ervoor dat ruim 80% van alle leerlingen het gewenste gedrag automatisch overneemt. Dit zijn de groene interventies, tier I van de piramide.

 

Het raamwerk waarmee het gewenste gedrag wordt aangeleerd, wordt aan alle leerlingen aangeboden. Gebleken is dat 80% van alle leerlingen het gewenste gedrag automatisch overneemt. Dit zijn de groene interventies.

 

Leerlingen die niet automatisch het gewenste gedrag overnemen, worden ondersteund door hun gerichte interventies aan te bieden. In de praktijk blijkt dat daarmee 15% tot 18% alsnog het gewenste gedrag overneemt. Dit zijn de gele interventies.

 

Leerlingen die ook dan nog moeite hebben om het gewenste gedrag over te nemen, komen in aanmerking voor intensieve interventies. Het gaat hier dan meestal om de laatste 2% tot 5% van alle leerlingen. Dit zijn de rode interventies.

Belangrijk om te melden is dat er bij de implementatie van SWPBS altijd sterk rekening wordt gehouden met het niveau, de cultuur en de fase waarin de ontwikkeling van de school zich bevindt. Een SWPBS traject bestaat weliswaar uit een aantal vaste bestanddelen maar wordt dus altijd op maat aangeboden, afgestemd op de specifieke behoefte van de school.


Daarnaast wordt er gewerkt met een schoolbreed samengesteld PBS team. Dit team bestaat bijvoorbeeld uit iemand van de Directie, een IB-er, Leerkrachten, Pedagogisch medewerkers en ouders. Samen zorgen zij voor het draagvlak, de implementatie en borging van het SWPBS traject op de school.

SWPBS rust op vijf pijlers:

  1. Schoolbreed werken aan leren en gedrag, vanuit gedeelde waarden.
  2. Preventie; zoveel mogelijk voorkomen van gedrags- en leerproblemen.
  3. Positieve insteek; aanleren, oefenen en waarderen van gewenst gedrag op basis van heldere en eenduidige verwachtingen.
  4. Data gestuurde, planmatige, systematische aanpak.
  5. Partnerschap met ouders en samenwerking met de ketens (bv. BSO, Jeugdzorg, Sociaal Wijkteam e.d.)

Het effect van SWPBS:

  • Het aantal gedragsincidenten neemt af;
  • Betrokkenen ervaren het schoolklimaat als positief, veilig en voorspelbaar;
  • Leraren en leerlingen rapporteren minder pestgedrag;
  • Leerresultaten verbeteren;
  • Gezondere werkomgeving met gemotiveerd personeel.
SWPBS Traject
Duur Het SWPBS traject duurt 3 schooljaren.
Studiebelasting De training vraagt 10 uur zelfstudietijd van de deelnemers, 30 uur voor deelname aan studiebijeenkomsten en 30 uur verwerkingstijd.
Vereiste vooropleiding MBO+ en HBO werk en denkniveau.
Doelgroep Directieleden, Leerkrachten, Intern Begeleiders, Pedagogische Medewerkers in PO, SO of SBO en medewerkers van Kinderopvang.
Kosten Op aanvraag.
Overig Dit traject kan worden gecombineerd met de Check-In/Check-Out en GFA/GIP training en de Sociale Veiligheidslessen training.
Share by: